Ferdinand Tierenteyn een smaakvolle en pittige traditie sinds 1818

Geschiedenis in een mosterdzaadje :
 
De geschiedenis van Ferdinand Tierenteyn, gaat terug tot in 1818, toen Petrus Tierenteyn zijn mosterdproductie opstarte in Gent.
 
Petrus Tierenteyn, werd opgevolgd door zijn zoon Ferdinand Tierenteyn, wiens naam het bedrijf nog steeds draagt.
 
Na 3 generaties Tierenteyn, ging het bedrijf in 1939 over in de handen van de familie Meireleire.
 
Deze verhuisde het bedrijf naar de Sparrestraat in Gent, waar ze het verder uitbouwden.
 
Na weer 3 generaties Meireleire, werd het bedrijf in 2009 overgenomen door Bernard Desrumaux.
 
Het bedrijf is in zijn bijna 200 jaar oude geschiedenis, trouw gebleven aan de aloude recepturen en aan het streven naar topkwaliteit.
 
Wie de meer uitgebreide versie wenst te lezen, raden we aan om eens kijkje te nemen op de site van Ferdinand Tierenteyn : www.tierenteyn.be
 
De mosterdmolen :
 
Ferdinand Tierenteyn is een familiaal en onafhankelijk bedrijf dat sedert 1818 op een ambachtelijke wijze verfijnde en pittige mosterdsoorten produceert.
 
De mosterds, die nog steeds volgens de aloude recepten van Ferdinand Tierenteyn vervaardigd worden, worden afgezet naar particulier, groothandel, horeca en voedingsbedrijven, dit hoofdzakelijk in Vlaanderen, maar sinds jaren ook in Wallonië en het buitenland.
 
"Mostaardfabriek Oud Huis Ferdinand Tierenteyn” is sinds jaar en dag producent van een mooi gamma van verfijnde en pittige mosterdsoorten.
 
Onze verschillende soorten mosterd worden nog steeds gemaakt volgens het recept van Ferdinand, zoon van Petrus Tierenteyn, oprichter van het huis Tierenteyn in 1818.
 
De smaak van onze mosterds wordt bepaald door een weloverwogen en precieze menging van meerdere mosterdzaadsoorten, zonder toevoeging van kunstmatige smaakstoffen. Om deze smaak te kunnen waarborgen, hecht het bedrijf zeer veel belang aan de kwaliteit van de mosterdzaden.
 

Het bedrijf, dat het daglicht zag in het begin van de 19e eeuw, vaart nog steeds een onafhankelijke koers. Wij zijn niet gebonden aan een groot voedingsconcern en hebben bewust gekozen voor kleinschaligheid, een artisanale productie en top-kwaliteit.

Zoals reeds eerder aangehaald maakt het bedrijf Ferdinand Tierenteyn nog steeds de mosterd zoals Ferdinand Tierenteyn hem indertijd maakte, dit wil zeggen met dezelfde receptuur, dezelfde aandacht voor kwaliteit van grondstoffen en producten en dezelfde nauwgezetheid, maar ook met dezelfde aandacht voor consument en klant.
 
Kwaliteit :
 
Productkwaliteit was en is een top-prioriteit voor Ferdinand Tierenteyn. De producten die U aankoopt moeten dit keer op keer kunnen bewijzen. Daarvoor steunt het bedrijf op een aantal peilers.
 

Traditie in receptuur: een eeuwenlange voorsprong

Een goede receptuur ligt aan de basis van een goede mosterd. De recepturen van Ferdinand Tierenteyn hebben met glans, sinds 1818, bijna 2 volle eeuwen getrotseerd. Dat een product na 2 eeuwen nog steeds in de kijker staat en gegeerd wordt door de meest vooraanstaande verbruikers en de meest kritische consumenten, kan enkel en alleen maar een bewijs zijn van een sterk gefundeerde smaak, aroma en pittigheid.
 

Keuze en kwaliteitscontrole mosterdzaden

Een mosterd is samengesteld uit een mengeling van diverse mosterdzaden. Zowel de soort zaad als de kwaliteit van dat zaad zijn belangrijk. Ferdinand Tierenteyn vindt een goede verstandhouding met de leverancier/importeur van de zaden dan ook essentieel. Daarom wordt van oudsher zoveel mogelijk met een beperkt aantal leveranciers gewerkt: zij kennen onze noden en weten hoezeer wij belang hechten aan kwaliteit. Uiteraard wordt elke levering bij aankomst op ons bedrijf nog eens nagekeken. Enkel partijen die aan onze verwachtingen voldoen, komen het bedrijf binnen.

Kleinschalig in productie-omvang, nauwgezet in productie-opvolging

De kleinschaligheid van Ferdinand Tierenteyn is een bewuste optie. Om de kwaliteit en het karakter van ons traditionele, smaakvolle product te kunnen garanderen en op te volgen, wensen wij dicht bij het productieproces en onze grondstoffen te staan. Daarom staat de zaakvoerder dagdagelijks op de productievloer, bij de mosterdmolens. Wij willen onze grondstoffen en ons product continu opvolgen. Nagenoeg iedere kilogram mosterd die het bedrijf verlaat, is door de ‘moutardier’ gezien geweest. Deze werkmethode laat toe om continu in te spelen op de soms kleine accentverschuivingen van de grondstoffen. Het blijven tenslotte natuurproducten die in grote lijnen misschien gelijkaardig lijken, maar in kleine details van elkaar kunnen verschillen. Het ‘Fingerspitzengefühl’ van de moutardier is hier zoveel meer waard dan het computeralgoritme van een mega-productiesysteem.
 
Bron : Ferdinand Tierenteyn